f0t0

[f·nul·t·nul]

×

Slovenien

Bled
I midten af Lake Bled ligger en lille ø (den eneste ø i Slovenien) med en kirke på. Det er super flot og til lige at krydre det hænger der et slot oppe på den ene skråning ned til søen. Det er tilladt at bade to steder i søen, hvoraf det lige overfor Bled (modsatte bred) er gratis. Man kan få sejlture på søen eller leje kajakker. Der er masser af små cafeer og restauranter men intet supermarked – det nærmeste er en stor Lidl i Lesce.

Der er en stor, ny og virkelig god turistinformation lige øst for Bled. Brug den for Info om TNP. Bled er også en fin base for at udforske TNP (se nedenfor)

The Lonely Island

Fototips: Øen er meget fotogen (og meget fotograferet). Om morgen er kirken frontbelyst fra Bled – gå lidt langs borg-siden af søen for at komme tættere på, men stadig have ok lys. Om aftenen kan man få fine solnedgangsbilleder fra den anden side af søen (modsat borgen). Der er et meget fint udsigtpunkt højt over søen nærmest modsat Bled. Det kan være svært at finde, men hvis man fra Bled går med uret rundt, så kommer man efter restaurant Vila Bled til en træbro langs vandet. Lige inden denne er der på den anden side af vejen et skilt med Osijunka og O-et-eller-andet på, som peger op af en lille sti. Følg denne ind i skoven og når den deler sig, så følg den del der snor sig om en klippe. Det tager ca 15 min fra vejen af nå udsigtspunktet. Om aften er kirken frontbelyst herfra og tidlig morgen kan man få solopgang over Bled herfra.

Vintgar Gorge
Nordvest for Bled – kør mod Gorje og følg skiltene mod Vintgar derfra. Det er en flod, der har skåret sig ned gennem en klippe, så den nu rejser sig mange meter på begge sider af floden. Det er flot – og det er velbesøgt! Man kan enten gå frem og tilbage samme vej eller gå fra vandfaldet i enden til Sv Katarina og derfra tilbage til det parkeringspladsen. Ligeså mange mennesker der er på første del, ligeså få er der på vejen mod Sv Katarina. Følg skiltene mod Sv Katarina eller Pizzariaet (som er bedre skiltet!) – derfra er der skilte ind over marker tilbage til P-pladsen.

Fototips: Man går på træbroer det meste af vejen og lidt på jord. Glemt alt om stativ på træbroerne – de ryster når folk går hen over (måske kan man være heldig, hvis man står klar kl 8 når de åbner, at få det for sig selv?), så brug det kun på jord. Der er et vandfald til sidst som man kan komme ned til ved at gå bagom iskiosken og over en faldefærdig bro – det kræver lidt stenklatring af få en ok vinkel dog

Triglav National Park (TNP)
Triglav er Sloveniens højeste bjerg og en fler-dages tur til toppen, som jeg desværre ikke har nogen erfaring med. Heldigvis er der masser af andre muligheder i parken

Bohinj søen er flot og man kan leje både til at sejle på den. Skal man ikke andet end udforske naturen, så er byen Bohinj på kanten af søen, måske et bedre udgangspunkt end Bled

Savica vandfaldet kan nås med en 10 minutters gang fra parkeringspladsen efter Ukanc vest for Bohinj søen. Der er masser af skilte. Fra Savica er der masser af gode hikes. Vi gik op til den første sø, hvilket er små 2 timer hver vej. Det er meget stejlt hele vejen og der er passager, hvor man skal stå på og holde i de jernrør, der er slået ind i klippen. Søen er smuk og hvis man har tiden (og energien) så ligger der flere andre søer et par ekstra timers hike længere fremme.

Vršic Pass skulle både være et imponerende syn og smalle hårnålesving, men vi nåede ikke at opleve det.

Fototips: Ved Bohijn er der en statue af en hjort på en sten med bjergene i baggrunden – med solnedgang over bjergene er her et godt billede. Savica er overrendt, så det kan være svært at få sit stativ anbragt her – helt nede ved den sidste låge er en mulighed, men her kan være ret vådt, så tag de nødvendige forholdsregler. At slæbe stativet med op til søen var til gengæld overkill – brug en bean bag i stedet og spar kiloerne.

Piran
Piran er en hyggelig by med masser af billige muligheder for at spise godt. Byen er lukket for biler, så man parkerer i et af to store parkeringshuse udenfor byen – det koster 1.2 € i timen – til gengæld skal man ikke betale for bussen ind til Piran. Der er masser af overnatningsmuligheder i de nærliggende Izola og især Portoroz, som er meget nemmere at komme til end dem i Piran.
Nordpå i Muggia, Italien er der masser af shoppe-muligheder i et stort indkøbscenter.
Sydpå er der et stort område, hvor der udvindes salt, med mindre man har special-interesse herfor, så spring det over.

Fototips: Man kan komme op i klokketårnet mellem kl 11-14 og 18-21 – herfra er et fint view over hele byen og det koster kun 1 €. Der er en masse meget smalle gader midt i Piran, som kan give nogle sjove foto. Og så vender byen, så man har udsigt til en flot solnedgang langs det meste af kysten.

Seneste aktivitet

Nyeste foto på Flickr

Malmo City Library