f0t0

[f·nul·t·nul]

×

Istanbul

Galata Tower
Kl 17:45 var der kø i ca 30 minutter, så kom i god tid til solnedgang. Man må ikke medbringe sin tripod, men de passer på den i billetsalget gratis. Der er en masse stensætninger på gelænderet, hvor man kan stille sit kamera, så man fint klare sig uden. Man går med uret rundt, men man kan godt snige sig til at tage flere omgang.
Der er en super udsigt over hele det historiske Istanbul og både tele og wideangle kan give mening – jeg tog en runde med hver af dem.

Galata Broen
Fra Galata Broen er der fint udsyn over både den nordlige og sydlige del af Istanbul. Især står Galata Tårnet på den nordlige side og Suleymaniye Moskeen på den sydlige side flot herfra. Man kan både tage billeder oppe fra broen og nede fra vandniveau.

Den Blå Moske
Indvendig fra er den super smuk – husk at være tilstrækkeligt påklædt. Udefra er der flere gode vinkle på moskeen. Fra jordhøjde kan man få det store springvand mellem Hagia Sofia og Den Blå Moske som forgrund – og om aftenen er der er lys på både moske og springvand. Da vi var der blev lyset tændt umiddelbart efter solnedgang (ca 19:00). Der er flere gode udsigtspunkter oppe i højden – fra Sultan Pubs tagterrasse er der super udsyn over både Hagia Sofia og Den Blå Moske – desuden er den ret ugeneret, så man kan nemt slå sin tripod op og tage nogle foto. Udsynet mod Den Blå Moske er ret sydligt, så hverken ved solopgang eller -nedgang kan man få baggrundsfarverne med. Fra tagterrassen på Blue House Hotel er udsynet mere vestligt, så her er solnedgangen lige i vinkel. Der er en restaurant på toppen af hotellet, hvor man kan spise. Maden er naturligvis lidt dyrere end i jordhøjde, men kvaliteten på det vi fik var faktisk høj. Der er glasafskærmning hele vejen rundt, men jeg kunne hvile kameraet på stolperne mellem glasset og få fine billeder med lang lukkertid.


The Blue Mosque in the Golden Hour
Den Blå Moske fra tagterrassen af Blue House Hotel

Hagia Sofia
Du får ikke lov at tage din tripod med ind, så det bliver håndholdt herinde. Tag den største vidvinkel med – jeg ville flere gange godt have haft noget bredere end min 16mm på et fullframe kamera. Måske endda fiskeøjeobjektiver kan komme til deres ret herinden. Netop når man er kommet indenfor kan man længst til venstre finde en trappe op til 1. sal – her er der smuk udsigt over Hagia Sofia. Museumet var under indvendig restaurering da vi var der, med et indvendigt stillads, der ødelagde meget af fotoglæden… For udvendig fotografering, se rådene om Den Blå Moske.

Hagia Sophia (under restoration)

Cisternerne
Man skal betale ekstra for at få lov at bruge sin tripod, hvilket ellers giver god mening i den dunkle belysning. Det er til gengæld gratis at stille sit kamera på gulvet og tage billeder derfra – man skal blot være opmærksom på at det er ret vådt flere steder… Medusaerne fra Dan Browns Inferno ligger modsat indgangen (man kan ikke undgå at se dem), men de mange mennesker her gør det til lidt af en udfordring, at tage gode billeder.

Basilica Cistern

Bazaeren
Mange butikker ligner hinanden, så man behøver ikke lede så længe rundt efter gode motiver. Der er mange tilfælde af gentagelser, som giver gode motiver – fx skåle, musikinstrumenter, krydderier og lamper. Nogen butikker har skilte med foto forbudt, men der er masser af ens butikker, så gå bare forbi dem.

Nyeste foto på Flickr

Malmo City Library